W przemyśle spożywczym do przygotowania warzyw bądź owoców do spożycia stosuje się urządzenie zwane blanszownikiem ślimakowym. Jest ono idealne do blanszowania wielu surowców, takich jak buraki, marchew czy pieczarki. Urządzenie to jest niezwykle popularne zarówno w branży przetwórczej jak i gastronomicznej.
Blanszownik ślimakowy jest, w przypadku najnowocześniejszych i najnowszych modeli, urządzeniem w pełni automatycznym. Jego zasada działania jest prosta – wybrane surowce są doprowadzane do kosza zasypowego, skąd wpadają do tak zwanego koryta ślimaka blanszującego. Są one najpierw przetrzymywane w gorącej wodzie, a następnie kierowane na transporter wynoszący – tam są oddzielane od wody i transportowane do elementu chłodzącego z bardzo zimną wodą. Następnie trafiają do podajnika wynoszącego, a stamtąd na dalszą część linii. Blanszownik ślimakowy może być dowolnie zaprogramowany – dzięki temu może on przetrzymywać surowce w elemencie grzewczym bądź chłodzącym przez ustaloną ilość czasu.